Pawel-Kuczynski-ongekunsteld

Een Pawel Kuczynski zegt meer dan duizend woorden

Waar politici urenlange debatten en landelijke campagnes nodig hebben om hun standpunt over te brengen heeft Pawel Kuczynski niet meer nodig dan één illustratie. Met zijn satirische kunst geeft hij zijn kijk op de wereld zonder ook maar één woord op papier te zetten.

Roem

 

Kuczynski kiest vooral onderwerpen als milieu, politiek en vrijheid uit om zich op uit te leven. Kunst is er in vele vormen en uitingen, maar de constante in kunst is dat er altijd een verhaal of een boodschap in zit. Kuczynski slaagt hier meer dan uitstekend in en dat vind ik niet alleen, want met 92 prijzen op zijn schoorsteenmantel mag hij zichzelf wel geslaagd noemen. Bescheiden als hij is maakt hij al zijn werk kosteloos toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding, want wanneer je zijn naam intypt op Google verschijnen er honderden illustraties op je scherm waarvan de één nog sterker is dan de ander.

Uiting

Ondanks de boodschappen in zijn illustraties is Kuczynski geen wereldverbeteraar, zo zegt hij zelf. “Ik wil mijn kijk op de moderne wereld verwerken in mijn kunst, ik wil geen mensen veranderen.” In het interview dat ik met de Poolse kunstenaar had, werd duidelijk dat hij het maken van zijn kunst meer zag als een manier om zichzelf te uiten. Het mooiste aan zijn werk vindt hij dan ook dat het voor iedereen begrijpelijk is door metaforen te gebruiken en symbolen die universeel zijn. En dat is volgens mij ook wat zijn werk zo sterk maakt: het is herkenbaar.

De kunstenaar is nog lang niet klaar, hij houdt zich nu voornamelijk bezig met competities waarin kunstenaars een illustratie moeten maken bij een bepaald onderwerp. Hij doet hier aan mee, omdat hij vind dat competitie je helpt bij je ontwikkeling en je vaardigheden in de kunst.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.